Bomba witaminowa i nie tylko …..   

    ​​​​ ​ W tym tygodniu uczniowie klasy 5 na lekcji techniki testowali swoje praktyczne umiejętności w „pracowni kulinarnej” tj. w szkolnej stołówce powstałej dzięki „Laboratoriom Przyszłości”. Tematem przewodnim zajęć były sałatki owocowe i warzywne, ponieważ są one bardzo ważne dla naszego zdrowia. Dzieci wcześniej w ramach programu Trzymaj formę opracowały plakaty z talerzem zdrowia i mając na uwadze, że z ich jedzenia wynika wiele korzyści (wspomagają układ odpornościowy, ułatwiają trawienie, są pełne witamin, przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów) przygotowali same pyszności. Wszyscy z dużym zaangażowaniem tworzyli swoje kulinarne arcydzieła. Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazywały, że zajęcia bardzo im się podobały.
Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Sałatka w roli głównej   

    ​ Sałatki to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi witamin i energii gdziekolwiek jesteś. Zajęcia kulinarne w klasie 6, które odbyły się na lekcji techniki z całą pewnością promują zdrowy styl odżywiania. Szóstoklasiści z całą pewnością wiedzą jakie znaczenie w codziennej diecie odgrywają warzywa i owoce. Samodzielnie skomponowane i wykonane smakowały wyjątkowo, a zaangażowanie, aktywność i ich zapał przygotowaniu potraw napawał dumą.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Czas na wiosenne kanapki   

    ​​​​ Uczniowie klasy 4 po raz pierwszy w tym roku szkolnym na lekcji techniki przygotowali zupełnie samodzielnie zdrowe i pyszne wiosenne kanapki, oraz sałatki owocowo - warzywne. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób, a jednocześnie może podnieść odporność. Dzieci bardzo dobrze przygotowały się do zajęć, wybrały i przyniosły swoje ulubione owoce i warzywa, umyły ręce, przywdziały fartuszki i zabrały się do ich krojenia. Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazywały, że zajęcia bardzo im się podobały, że najlepiej smakują kanapki i sałatki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków.   
Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Zabawa kulinarna – przygotowujemy tosty 

    ​ ​W dniu 9 kwietnia uczniowie klasy 3 wzięli udział w zabawie kulinarnej, podczas której samodzielnie przygotowali pyszne tosty. Celem zajęć było nie tylko nauka przygotowywania prostych potraw, ale także rozwijanie umiejętności współpracy oraz poznawanie zasad bezpieczeństwa w kuchni. 
    Podczas zajęć dzieci bardzo chętnie dzieliły się swoimi pomysłami na dodatki do tostów. Na zakończenie wszyscy zjedli przygotowane przez siebie tosty, które okazały się wyjątkowo smaczne. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy, a zajęcia były doskonałą okazją do nauki podstawowych umiejętności kulinarnych. 
     Zajęcia zakończyły się wspólną rozmową o tym, jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni i jak ważne jest zachowanie porządku podczas gotowania. 
  Podczas zajęć kulinarnych dzieci korzystały z wyposażenia szkolnej kuchni oraz zestawów kuchennych dla ucznia zakupionych w ramach Programu Laboratoria Przyszłości
                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Nauka przez doświadczanie  

    ​​​​24 marca 2025 r. uczniowie klasy 1 uczestniczyli w lekcji matematyki „Gdzie jest więcej wody, a gdzie jest jej mniej?”. Celem lekcji było wprowadzenie dzieci w sens mierzenia objętości oraz poznanie zasady zachowania stałości objętości. Poprzez uważną obserwację mierzenia ilości płynu za pomocą różnych miarek dzieci wyciągnęły właściwe wnioski dotyczące zauważalnych zmian. Uczniowie aktywnie brali udział w doświadczeniach i obserwacji. Był to świetny sposób na wykorzystanie matematyki w praktyce. Zajęcia prowadziła pani Celina Manaj. Do przeprowadzenia doświadczeń wykorzystano wyposażenie szkolnej kuchni oraz zestawy kuchenne dla ucznia zakupione w ramach Programu Laboratoria Przyszłości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Zabawy z robotem Photon

      Uczniowie klasy 1w ramach zajęć pozalekcyjnych „Uczę się i bawię” po raz kolejny pracowali z robotem Photon, korzystając z gotowych programów. Dzieci najlepiej uczą się poprzez eksperymentowanie z czymś, a Photon został stworzony do tego celu. W czasie zajęć robot rozbudzał wrodzoną ciekawość uczniów i ich emocje. Dzieci świetnie się bawiły. Praca z robotem Photon sprawiła im wiele radości.

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Warsztaty kulinarne

Akademia Małego Smakosza łączy świetną zabawę oraz naukę i doskonalenie umiejętności z zakresu gotowania. Głównym jej celem jest kształtowanie w dzieciach zdrowych nawyków żywieniowych i zwrócenie uwagi na korzyści płynące ze wspólnego gotowania oraz czasu spędzonego przy stole, a także rozbudzenia pasji do samodzielnego przygotowywania posiłków. Warto wiedzieć, że Newton wymyślił teorię powszechnego ciążenia, kiedy na głowę spadło mu jabłko. Nie wiadomo jednak, czy słynny fizyk schrupał jabłko jeszcze pod drzewem, czy przyniósł do domu i zrobił z niego coś pysznego – tak głosi legenda. Wiadomo za to, że jabłka są smaczne i zdrowe.  Oto, co pysznego zrobili z nich uczniowie klasy 4.

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości#LaboroatoriaPrzyszlosci

Akademia Małego Smakosza

Warsztaty kulinarne z udziałem dziewczynek z klasy 4 to niezapomniana przygoda w świecie smaków i aromatów, a jednocześnie przepyszna zabawa dla dzieci. Wspólne gotowanie to znakomita okazja do ćwiczenia nowych umiejętności i rozbudzania pasji za pomocą sprzętu w który została zaopatrzona szkolna kuchnia dzięki programowi „Laboratoria Przyszłości”. Przygotowanie ciasteczek z darów jesieni to tylko połowa zadania, kolejne wyzwanie to organizacja własnej pracy, współpraca z innymi, czy umiejętność nakrywania do stołu i tak ogólnie można byłoby scharakteryzować zajęcia prowadzone w ramach Akademii Małego Smakosza.

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzyszłości #LaboroatoriaPrzyszlosci

Zaprzyjaźniamy się z robotem

          W związku z rozwojem systemów działających w oparciu o sztuczną inteligencję wzrasta zapotrzebowanie na absolwentów z umiejętnościami programowania. Jednym z zadań szkoły jest wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności, które będą potrzebne na przyszłym rynku pracy, dlatego ważny jest rozwój umiejętności technologicznych związanych z kodowaniem i programowaniem. Roboty edukacyjne i mikrokontrolery umożliwiają wprowadzenie dzieci i młodzieży w arkana robotyki i programowania w sposób im przyjazny oraz wpływają na rozwój kompetencji cyfrowych.
          Na dzisiejszych zajęciach uczniowie zaprzyjaźniali się z robotem Photon. Poznawały jego budowę, funkcje oraz możliwości. Stawiały również pierwsze kroki w programowaniu ucząc robota mówić, poruszać się, wykonywać proste polecenia. Było przy tym mnóstwo zabawy i śmiechu.

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzysłości #LaboroatoriaPrzyszlości

Smacznie, zdrowo, kolorowo

Smacznie, Zdrowo, Kolorowo to hasło zajęć kulinarnych,  które odbyły się w klasie 6 i 7 promujących  zdrowy styl odżywiania, a zrealizowanych dzięki nowoczesnemu sprzętowi pozyskanemu z programu „Laboratoria Przyszłości”. Młodzi członkowie szkolnej społeczności dowiedzieli się, jakie znaczenie w codziennej diecie odgrywają warzywa i owoce, poznali zioła, które oprócz  tego, iż poprawiają smak dania, mają zbawienne działanie na nasze organizmy. Samodzielnie skomponowane i wykonane sałatki, czy desery smakowały wyjątkowo, a zaangażowanie, aktywność i zapał dzieci w przygotowaniu potraw  napawał dumą.

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzysłości #LaboroatoriaPrzyszlości  

Różyczki i ciasteczka z jabłek i ciasta francuskiego

„Laboratoria Przyszłości” to nowoczesny sprzęt, który uatrakcyjnia zajęcia szkolne i pozwala uczniom rozwijać swoje zainteresowania nie tylko na lekcjach w ramach zajęć edukacyjnych, lecz także w ramach zajęć pozalekcyjnych, kół zainteresowań i innych form rozwijania umiejętności. Dzięki nowemu sprzętowi klasa 6 i 5 na zajęciach kulinarnych zrobiła przepyszne  różyczki i ciasteczka z jabłek i ciasta francuskiego. Doposażenie szkoły w nowy sprzęt i pomoce dydaktyczne pozwoliło na uatrakcyjnienie dotychczasowego procesu zdobywania wiedzy oraz praktycznych umiejętności przez uczniów. 

Informacje o programie https://www.gov.pl/web/laboratoria
#LaboratoriaPrzysłości #LaboroatoriaPrzyszlości

Laboratoria przyszłości

W ramach realizacji rządowego programu Laboratoria Przyszłości  nasza szkoła otrzymała wsparcie finansowe w kwocie 60 000 zł, za kwotę którą zostały zakupione nowoczesne pomoce naukowe.

Laboratoria Przyszłości to inicjatywa edukacyjna realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Misją programu  jest stworzenie nowoczesnej szkoły, w której zajęcia będą prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i rozwijaniu zainteresowań.

Celem programu  jest wsparcie szkół podstawowych w budowaniu wśród uczniów kompetencji przyszłości z tzw. kierunków STEAM (nauka, technologia, inżynieria, sztuka oraz matematyka).  

W ramach Laboratoriów Przyszłości szkoła otrzyma wsparcie finansowe na zakup wyposażenia technicznego potrzebnego w kształtowaniu i rozwijaniu umiejętności manualnych i technicznych, umiejętności samodzielnego i krytycznego myślenia, zdolności myślenia matematycznego oraz umiejętności w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii, stosowania technologii informacyjno-komunikacyjnych, jak również pracy zespołowej, dobrej organizacji i dbania o porządek na stanowisku pracy oraz radzenia sobie w życiu codziennym.

Wykorzystaliśmy 60 % środków finansowych, które zostały przeznaczone na zakup między innymi: wyposażenie sali w której będą odbywały się zajęcia kulinarne: szafki, stoły, sprzęt agd, zestawy kuchenne dla ucznia, garnki oraz część sprzętów do fotografowania, nagrywania i oświetlenia.

W ramach Laboratoriów Przyszłości szkoła otrzyma wsparcie finansowe na zakup wyposażenia technicznego potrzebnego w kształtowaniu i rozwijaniu umiejętności manualnych i technicznych, umiejętności samodzielnego i krytycznego myślenia, zdolności myślenia matematycznego oraz umiejętności w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii, stosowania technologii informacyjno-komunikacyjnych, jak również pracy zespołowej, dobrej organizacji i dbania o porządek na stanowisku pracy oraz radzenia sobie w życiu codziennym.

Zakończyliśmy już proces zakupu. Pozostały sprzęt zakupiony w ramach programu systematycznie dociera do szkoły. Wzbogacaliśmy się o następujące pomoce dydaktyczne: drukarkę 3D, aparat fotograficzny, gimbal, klocki lego, lutownicę, roboty, laptop i wiele innych, które uatrakcyjnią edukację naszych uczniów.